Barns vekst og utvikling er dynamisk og reflekter både genetiske disposisjoner og omgivelsene. Barns høyde øker, og de sekulære trendene antas å gjenspeile at miljøet har endret seg med økt trivsel, forbedret ernæring og færre infeksjoner. De siste 20-30 årene har det også foregått nokså raske og store endringer i vekt hos eldre barn og voksne.
De første norske vekstkurvene ble utarbeidet i Bergen på 1950-tallet og datamaterialet til den andre generasjonen av norske vekstkurver ble også innsamlet i Bergen (1971-4).
Som grunnlag for dagens norske vekstkurver, ble barn i alderen 0-19 år målt på helsestasjoner, barnehager og skoler i Bergen i perioden november 2003 – desember 2006 i regi av Vekststudien i Bergen. Totalt ble vel 8000 målt og målinger av lengde/høyde, sittehøyde, armspenn, underarms- og legglengde, hodeomkrets, vekt, mageomfang og hudfolder ble utført. I 2006-7 ble så et spørreskjema sendt ut til over 7000 foresatte. Hensikten med spørreskjemaet var å kartlegge faktorer som kan påvirke vekst- og vektutvikling. Ca. 67% besvarte spørreskjemaet.
Vekstkurver for norske barn i alderen 0-19 år er utarbeidet på grunnlag av dataene fra Vekststudien i Bergen (se linker for nedlasting på denne nettsiden). Kurver for lengde mot alder, vekt mot alder, hodeomkrets mot alder og kroppsmasseindeks (KMI) mot alder ble publisert i 2009 (1), mens kurver for vekt mot lengde finnes publisert på denne nettsiden. I tillegg er det publisert referanseverdier for bukomfang og buk for høyde ratio (2), samt referanseverdier og kurver for hudfolder (3).
Sammenligninger av de anthropometriske data fra Vekststudien med data fra Per Erik Waalers vekststudie fra tidlig på 1970-tallet viser at barn i alderen 0-4 år har i dag lengde og vekt som kun i liten grad er endret fra den gang (1). Norske skolebarn er derimot høyere i dag enn på 1970-tallet, med økning i medianen (50-prosentilen) for høyde med opp til 3,4 cm hos gutter og 2,5 cm hos jenter. Sammenligning av vekt mot lengde viste videre at 18 % av dagens gutter og 20,1 % av dagens jenter i alderen 4-15 år lå over 90-prosentilen for vekt mot lengde i Waalers studie. For hudfoldene var endringen ennå større. I Vekststudien var i tillegg forekomsten av overvekt og fedme 12,5% og 2,1% hos gutter, og 14,8% og 2,9% hos jenter (sml. med grenseverdier fra International Obesity Task Force (IOTF)). I tillegg viser sammenligninger at dagens norske vekstkurver ligger over kurvene i WHOs vekststandard for både fødselsvekt, lengde, vekt og hodeomkrets i alderen 6 mnd – 5 år (1).